Nyitott szívek a börtönben

Az általános vélekedéstől eltérően, a börtönökben sok olyan ember van, akik szeretnének új életet kezdeni, megváltozni. Ez a szándék viszont általában nem párosul az élő Istenhez való megtéréssel, újjászületéssel, igazi belső értékrend váltással, ezért az ilyen szándék sok esetben szinte azonnal kudarcot vall, amint az illetőt szabadon engedik a fogva tartásból, és visszakerül régi ismerősi körébe.

Legutóbbi börtönlátogatásom alkalmával már nem egyedül mentem be Gyulára, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe, hanem egy új önkéntes segítő (Baloghné Anikó) társaságában, akit Isten Lelke indított arra, hogy csatlakozzon a fogvatartottaknak végzett szolgálathoz.

Először két fogvatartott nővel osztottuk meg Isten Igéjét és a hozzá kapcsolódó gondolatainkat. Érezhető volt a beszélgetés alatt, ahogy egyre jobban megnyílnak előttünk, és lelkük olyan területeiről beszélnek, amit talán senki másnak nem mondanak el, csak egymásnak. Hisszük, hogy Isten Igéje tovább végzi a munkát szívükben.

Azt követően egy olyan elítélt fiatalember jött az istentiszteletre, akiről sugárzott az öröm. Ez nem túl szokványos az elítéltek között, ezért rögtön fel is tűnt. A beszéde is elárulta, hogy ő már igazán találkozott a Megváltó Jézus Krisztussal, és megváltozott az élete. Örömmel mondta el, hogy azon a tárgyaláson, amikor az ítéletét kihirdették, őszintén, teljes szívből átadta egész életét Istennek, és miközben nyugalommal fogadta a 6 év fegyházban letöltendő büntetést, mégis nagy teher hullt le szívéről, amikor magában imádkozva bocsánatot kért Istentől minden addigi bűneiért, és új életet kapott.

Számunkra is nagy bátorítás volt hallani ezt a rendkívüli bizonyságot, hiszen annak ellenére, hogy tudjuk, nem hiábavaló a munkánk az Úrban (1Korintus 15,58), mégis jól esik hallani, hogy Isten Szentlelke a zárt vasajtók és rácsok mögött is képe meglágyítani a bűnözők szívét.

Adamik László

(A kép csak illusztráció, nem a fent említett eseményen készült.)

Nyitott szívek a börtönben
Nyitott szívek a börtönben